Tuesday, 20 September 2011

Daun ekor angin daun herba yang berkhasiat

daun ekor angin

Daun Ekor Angin (Pencegah Gangguan Prostat)
Tumbuhan yang berasal dari benua Asia dan Eropah ini disebarkan oleh biji dan boleh tumbuh sehingga pada ketinggian 3300m dari paras laut. Pokok yang dikenali dengan nama saintifik Plantago major L, ini turut dipanggil dengan nama daun senduk. Tumbuhan dari family Plantaginaceae ini lazinya tumbuh sebagai rumpai di kebun tanaman teh dan  lobak. Sebaliknya, herba ini diagungkan sebagai salah satu daripada 9 tumbuhan berubat yang dianggap suci oleh golongan Anglo Saxon. Bahagian tumbuhan yang digunakan untuk
perubatan adalah biji dan akar.

Kebaikan dua ekor angin mengandungi tanin, kalium, vitamin (B1, C dan A), plantagin, aukubin, asid ursolik, beta-sitosterol, n-hentriakontan dan plantagusida yang terdiri daripada metil–galaktosa, L-arabinosa, metal D-galaktunorat dan ramnosa. Unsur kalium pda daun herba ini berfungsi melawaskan kencing dan mmecahkan endapan garam kalsium yang terdapat dalam ginjal dan air kencing. Zat aktif aukubin pula berfungsi melindungi hati daripada bahan beracun yang merosakkan sel-sel hati (hepatoprotector) dan juga bertindak sebagai antiseptik.
                Biji tumbuhan ini mengandungi asid planteroklik, plantasan (dengan komposisi xylosa, arabinosa, asid galaktunorat dan ramnosa), protein, musilago, aukubin, asid suksinat, adenine, kolin, katalpol, syringing, asid lemak (palminat, stearat, arakidat, oleat, linolenat dan linoleat) serta flavanon nafazolin.

Ciri dan Khasiat
Herba ini bersifat manis dan sejuk. Tumbuhan daun ekor angin ini bertindak sebagai antiradang, antiseptic, meredakan demam, pelawas kencing (diuretik), meredakan kahak (ekspektoran), antibatuk (antitusif), menghentikan pendarahan (hemostasis), astrigen, menambah baik penglihatan dan menormalkan aktiviti organ hati yang berlebihan.

Keguaaan

Penyakit utama
Ø  Kencing tidak lawas
Ø  Kencing berdarah
Ø  Kencing batu

Penyakit lain
Ø  Disentri panas
Ø  Cirit-birit
Ø  Batuk sesak dan Batuk berdarah
Ø  Bronkitis
Ø  Diabetes mellitus
Ø  Sakit kuning
Ø  Gangguan pencernaan pada kanak-kanak
Ø  Keputihan

No comments:

Post a Comment